REGIONALT KOMPETENSBEHOV AV YH PÅ 3-5 ÅRS SIKT

En av Myndigheten för yrkeshögskolans uppgifter är att analysera arbetslivets behov av kompetens från yrkeshögskolan. Analyserna sker utifrån utbildningsinriktningar och belyser också behov av dimensioneringen i antal YH-platser. Publikationer och mer information om Myndigheten för yrkeshögskolans analysarbete finns här: www.myh.se.


YhiS samverkar idag med Region Skåne och Region Halland. Som regionalt utvecklingsansvarig ska dessa aktörer, tillsammans med övriga regioner i Sverige, återkoppla till MYH gällande regionalt behov av kompetens från yrkeshögskolan baserat på olika utbildningsinriktningar. För denna uppgift har representanter för branschföreträdare, företag, organisationer och offentliga arbetsgivare bjudits in till dialog. Resultatet lämnas årligen till MYH på hösten. Nedan presenteras en sammanfattning av kompetensbehovet i Halland respektive Skåne.

 


Kompetensbehov Halland


Halland har en hög sysselsättnings- och matchningsgrad. Trots detta upplever många arbetsgivare svårigheter med att rekrytera lämplig kompetens. Halland har en positiv sysselsättnings- och befolkningstillväxt. Ur ett kompetensförsörjningsperspektiv är det positivt att befolkningen i arbetsför ålder ökar. I Halland har arbetskraftstillväxten skett både genom invandring och genom inrikes inflyttningar. Branscherna utbildning, offentlig förvaltning & försvar, avancerade företagstjänster, information & kommunikation, energi, finans & försäkring samt vård & omsorg har en hög andel anställda med eftergymnasial utbildning. För att få en uppfattning om nuläge, framtid och trender om kompetensbehov utifrån ett halländskt perspektiv arbetar Region Halland fram olika rapporter, prognoser och analyser. Syftet är att främja en effektiv matchning på arbetsmarknaden, där arbetskraften i större utsträckning har den kompetens och utbildning som efterfrågas av arbetsgivare samtidigt som arbetsgivare bättre ska kunna attrahera, utveckla och behålla relevant kompetens.

 

I rapporten Kompetensförsörjning i Hallands län fås en helhetsbild av kompetensförsörjningen i Halland med beskrivningar av situationen på arbetsmarknaden, regionspecifika förutsättningar för en god kompetensförsörjning och prognoser över tillgång och efterfrågan inom olika utbildningsområden.

 

Det finns även en populärversion av rapporten Bedömning av kompetensbehov i Halland som kan ge en mer översiktlig bild av kompetensbehoven. Allt tillgängligt material finns samlat på www.regionhalland.se/kompetensprognoser 

Kompetensbehov Skåne


Globala utmaningar, teknologiska förändringar och en pågående strukturomvandling innebär både ökat behov av och konkurrens om kunskap och kompetens. Inom starka näringslivsområden i Skåne är det en stor utmaning att rekrytera kvalificerad personal. Kompetensbrist på samtliga utbildningsnivåer är därmed en utmaning för fortsatt utveckling av regionens specialiseringsområden och ett hinder för ökad produktivitet och stärkt konkurrenskraft i Skåne. Utbildningar inom yrkeshögskolan är specifikt identifierade som en stark leverantör i arbetet med stärkt kompetensförsörjning i Skåne.


Region Skåne har i anslutning till årets arbete med MYH:s analyser sammanställt en skrivelse till MYH där de särskilt lyfter fram området STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) där regionen just nu ser störst utmaningar vad det gäller kompetensförsörjningen. Inom ramarna för detta lyfts specifikt elektrifieringen fram som ett prioriterat område.


Skrivelse YH Region Skåne

Regional respons tidigare år


Nedan presenteras ett urval av MYH:s områdesanalyser för vilka skånsk respons sammanställts tidigare år, analyserna görs på 3-5 års sikt och har således fortsatt signifikans. Då MYH har som ambition att årligen publicera uppdaterade analyser för samtliga över tvåhundra utbildningsinriktningar finns numera ett djuplodande material för YH-anordnare att utgå ifrån i MYH:s analyser för att bedöma utbildningsbehov. Ny regional respons enligt modell nedan kommer därför inte publiceras. 

Vård och omsorg om äldre 


Antalet och andelen äldre i samhället ökar. Det innebär ökat behov av kompetens och resurser vad gäller vård och omsorg om äldre. Det innebär också att förekomsten av multisjukdom ökar, vilket påverkar kompetenskraven.


OMRÅDESANALYS


SKÅNSK ÅTERKOPPLING 2023


Industriell produktion


Den tekniska utvecklingen inom industrin går mycket fort. Som en konsekvens blir yrkesroller alltmer avancerade och utbildningar behöver anpassas för att kunna leverera den kompetens som arbetslivet efterfrågar.


OMRÅDESANALYS


SKÅNSK ÅTERKOPPLING 2023


Installation 


Installationsområdet är en bransch bestående av olika tekniker och system i fastigheter. Den pågående teknik-utvecklingen, energiomställningen och elektrifieringen driver kompetens-behoven och utvecklingen går fort.


OMRÅDESANALYS


SKÅNSK ÅTERKOPPLING 2023


Energi – elkraft, drift, vattenkraft och vindkraft


Skåne har Europas sämsta energikapacitet vilket påverkar behoven av kompetens på flera sätt. I södra Sverige finns ett stort behov av såväl utbyggnad som nybyggnad av olika energislag.


OMRÅDESANALYS


SKÅNSK ÅTERKOPPLING 2023


Spel 


Den svenska spelmarknaden överträffar globala resultat och omsatte över

27 miljarder kronor 2021, med en årlig tillväxt på cirka 21 procent 2017–2021. Detta tillskrivs bl.a.hög kompetens bland svenska spelutvecklare.


OMRÅDESANALYS


SKÅNSK ÅTERKOPPLING 2023


Programmerare och systemutvecklare 


Idag utgör brist på digital kompetens det enskilt största hindret för små och medelstora företags omställning. Den mest efterfrågade kompetensen är tekniska specialister
eller mjukvaruexperter.


OMRÅDESANALYS


SKÅNSK ÅTERKOPPLING 2023


Företagsekonomi


Automatiseringen medför att yrkesroller förändras och innehåller mer komplexa och konsultativa arbetsuppgifter än tidigare. Yrkeshögskolan har en viktig roll gällande utbildning av bland annat redovisningsekonomer. 


OMRÅDESANALYS


SKÅNSK ÅTERKOPPLING 2023